40% cykling – en ren plåga!

Mitt förhållande till cykling har inte alltid varit som det är idag, men efter att i många år varit en som i alla lägen tagit bilen så bestämde jag mig 2008 för att det skulle bli en ändring på det. Steg ett var att flytta närmare jobbet så att det inte skulle finnas någon ursäkt för att inte cykla eller gå till jobbet. I augusti 2008 flyttade vi därför till ett hus 3 km ifrån min arbetsplats. Yes! Nu skulle kroppen börja röra på sig. Det var tanken i alla fall.

Det dröjde till försommaren 2011 innan jag lyckades ta tag i cyklandet. Det var en plåga! I alla fall hem eftersom en tredjedel av vägen till jobbet är nerförsbacke och följaktligen är motsvarande sträcka uppför då man ska hem. Ja, det gick i alla fall och när hösten närmade sig bestämde jag mig för att sätta upp ett mål om att cykla minst 40% av dagarna till och från jobbet under perioden oktober-mars. Lämnade alltså rätt vidlyftig marginal för vinterperioden att ta bilen.

Under hösten drabbades jag av fasliga problem med ryggen som en torsdagsmorgon i november slutade med att jag visserligen rullade till jobbet på cykeln, men sedan blev tvungen att bli hemkörd med bil – via en kiropraktor – för jag kunde knappt gå annat än med myrsteg. Blev sjukskriven i 2 veckor, gick på ett antal behandlingar hos kiropraktorn och även lite piller stoppades i kroppen, men efter 1.5 vecka tog jag mig ändå till jobbet. Cyklandes! Det gjorde faktiskt ondare att ta sig i och ur bilen och att vrida på ratten än att cykla. Fast jag fick gå där det var uppför, men jag kunde ju röra mig igen 🙂

Nu var det en mild höst och större delen av december var varm och skön så statistiskt såg det ljust ut att klara 40%-målet, men för att gardera mig och förbereda lite ursäkter ifall jag inte skulle uppfylla målet så skapades en dubbel bokföring där även arbetsdagar med giltig ursäkt att inte cykla kunde räknas bort.

Närmare jul började det ta emot att cykla. Vintern kom. Vad jag minns nu var det kanske inte så fasligt eländigt ändå, men jag återföll i gammal vana att ta bilen. Den var ju så varm och skön att sätta sig i. I alla fall på morgonen till jobbet. I mars blev jag tvungen att ta tag i cyklandet igen för annars skulle jag missa målet att ha cyklat till jobbet 40% av dagarna från oktober tom mars. Det var fruktansvärt motigt, men envis är jag och målet skulle jag klara. Och det gick 🙂 Ingen var nog gladare än jag då.

Och nu då jag rensade i min dator så hittade jag filen med statistiken och det blev en härligt nostalgisk känsla 🙂 Gillar särskilt min not nederst om att skitväder inte är en ursäkt för att inte cykla 🙂

I slutet av sommaren 2012 började jag sedan att turfa och efter det har det definitivt inte varit något problem med att cykla till jobbet. Problemet har snarare varit att cykla raka vägen och ”bara” 3 km 🙂

P.S. Vintern därpå, dvs 2012-2013 tog jag bilen endast 2 gånger till jobbet och det var när jag skulle lämna/hämta katter på djurkliniken. Resten av dagarna cyklade jag och den vintern var mycket mer vinter än året innan.

Annonser
Det här inlägget postades i Östergötland, Motion, Turf, Vardagsturf, Vinterturf och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 40% cykling – en ren plåga!

  1. Tack för en tänkvärd och trevlig blogg som jag läser med stor behållning
    Hylaeus

  2. Anita skriver:

    Det är viktigt att sätta upp mål i livet, kul du delar med dig! Det finns inget dåligt väder bara kläder. Har gått promenad två timmar i dag i Motala, först regnade det så det blev att trava i snön och efter ett tag kom blåsten. 😉 Men är så nöjd nu här i soffan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s